2012-04-08

Klätterrosor och trädgård

Dags för något nytt att skriva.. Vad är då dagens "visdom"... Köpte en ros idag en ny klätterros. Den bästa rosa ska vara New Dawn så en sån fick det bli. Har läst mycket om klätterrosor.

Vi har till den befintliga klätterrosen byggt ett växtstöd och den är jag himla nöjd med. Den är byggd med armeringsnät och träbitar runt om. Kommer inte exakt ihåg hur stor nätet är men det är ca 1*2 m. I träramen runt om, som är 7*4,5 cm med breda sidan utåt, så har vi borrat hål som armeringsnätet är instoppad i. Finns säkert lättare sätt att göra det men det blev himla snyggt. Tänk bara på att borra med lite större borr än själva armeringsnätet är så blir det inte är omöjligt. Bilden visar rosstödet med ett av våra "husdjur" i närheten, en hjort.

Rosen vi har nu är en sympathie. Väldigt vacker ros. Såg några i området som hade en fantastiskt fin ros mot huset. Frågade vad det var och fick svaret sympathie så det fick bli en sån. Den har inte hunnit växa till sig än men vi har stora förhoppningar.

Medans jag ändå talar växter kan jag rekommendera att lägga ca 10 cm gräsklipp i alla rabatter och grönsaksland 2 ggr per år. Behövs nästan ingen annan gödning och det håller ogräset borta. Inte bäst om man har mördarsniglar men man får la ha på Snigelmedel. :-)

Och odla upphöjt. Det är ett helvete att hålla undan ogräs från rabatter och grönsaksland som är rätt på marken. Och när du startar upp dem så lägg tidningar i sin fulla tjocklek direkt på gräsmattan och lägg jord på. När de är borta är ogräset under dött. (vet inte om gäller hallon med som för oss är ett ogräs)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar